Lurer du på noe innen arbeidsrett? Ta kontakt med en av våre spesialister
Innhold om krav til ferie
Ferieavvikling
Arbeidstakeres rett til ferie reguleres i ferieloven. Av § 2 følger det at enhver som utfører arbeid i annens tjeneste (arbeidstaker) har rett til ferie.
Feriens lengde skal etter § 5 være på minst 25 virkedager hvert ferieår. Som virkedag regnes hverdager, inkludert lørdager. Seks virkedager vil normalt utgjøre en uke. Som arbeidstaker har du dermed krav på fire uker og en dag ferie hvert kalenderår.
Lovverk om ferie
Av loven følger det videre at du som arbeidstaker ikke bare har rett til ferie, men også en plikt til å ta ut ferie hvert år. Arbeidsgiver har plikt til å drøfte tidspunktet for ferien i god tid før ferien skal avvikles jf. § 6. Dersom arbeidstaker og arbeidsgiver ikke blir enige, er det arbeidsgiver som har siste ord i saken. Men slik at arbeidstaker har krav på å få avvikle tre uker sammenhengende ferie i løpet av hovedferieperioden 1. juni – 30. september.
Arbeidstaker kan som hovedregel kreve å få vite når han eller hun skal ta ferie senest to måneder på forhånd.
Feriepenger
Ferie er i utgangspunktet fritid uten lønn. Feriepenger har til hensikt å erstatte manglende lønn i ferieperioden. Feriepenger tjenes opp året før du skal ta ut ferie, og beregnes ut i fra lønnen i opptjeningsåret jf. ferieloven § 10 (1).
Feriepengene skal være minimum 10,2 % av feriepengegrunnlaget jf. ferieloven § 10 (2). Feriepengegrunnlaget skal fremgå av lønns- og trekkoppgaven for opptjeningsåret. Feriepenger skal i utgangspunktet utbetales siste vanlige lønningsdag før ferien jf. ferieloven § 11.
Har jeg krav på ferie i ny jobb?
Når du starter i en ny stilling, er det naturlig å lure på hvilke rettigheter du har til ferie. Ifølge ferieloven har alle arbeidstakere i Norge rett til ferie, uavhengig av ansettelsestidspunktet. Ferieloven sikrer at du som nyansatt har krav på ferie, men det er viktig å være klar over hvordan opptjening av feriedager fungerer.
Ferie for nyansatte
For nyansatte gjelder hovedregelen at ferieopptjeningen skjer i det foregående kalenderåret. Dette betyr at du opptjener feriepenger året før de utbetales og ferien avvikles. Hvis du begynner i en ny jobb uten å ha opptjent ferie i den stillingen, har du likevel rett til å ta ut ferie, men uten lønn. Det kan være lurt å diskutere dette med din nye arbeidsgiver, spesielt hvis du har opptjente feriepenger fra en tidligere arbeidsplass.
Din nye arbeidsgiver kan også velge å gi deg forskuddsferie, som innebærer at du får lønnet ferie selv om du ennå ikke har opptjent feriepengene. Dette må avtales mellom deg og arbeidsgiveren, og det kan være fornuftig å få en slik avtale skriftlig. Enkelte arbeidsforhold kan også ha egne avtaler om ferie, som kan gi deg bedre vilkår enn det ferieloven fastsetter.
Kan arbeidstaker nekte å ta ut ferie?
Ferieloven gir arbeidstakere klare rettigheter og plikter når det gjelder ferie. Ifølge denne loven har arbeidstakere både en rett og en plikt til å ta ut ferie. Dette innebærer at en arbeidstaker som hovedregel ikke kan nekte å ta ut ferie som er fastsatt i henhold til loven eller avtale med arbeidsgiver.
Det finnes imidlertid enkelte unntak der det kan være lovlig å utsette eller avstå fra ferie. For eksempel kan arbeidstakere som er sykmeldte ved ferieavvikling, ha rett til å få ferien utsatt. Arbeidstakere som har vært i permisjon uten lønn, kan også ha rett til å få ferien utsatt til senere tidspunkt.
Har man krav på 3 uker sammenhengende ferie?
Ferieloven gir arbeidstakere visse rettigheter når det gjelder ferieavvikling, inkludert muligheten til å ta ut tre uker sammenhengende ferie. Ifølge lovens bestemmelser har alle arbeidstakere rett til å ta ut minst 18 virkedager sammenhengende ferie i løpet av hovedferieperioden, som strekker seg fra 1. juni til 30. september. Dette tilsvarer tre uker, forutsatt at arbeidstakeren har opptjent full ferierett.
For at denne retten skal kunne benyttes, må enkelte betingelser være oppfylt. Arbeidstakeren må ha opptjent tilstrekkelig antall feriedager gjennom opptjeningsåret, som er året før ferieåret. Dersom arbeidstakeren ikke har full opptjent ferie, kan retten til tre sammenhengende uker være begrenset. Det er også viktig å merke seg at arbeidstakere som begynner i ny jobb etter 1. september ikke nødvendigvis har krav på full ferie.