Pliktdelsarv for Særkullsbarn

Preben Kløvfjell fra Tveter og Kløvfjell Advokatfirma

Lurer du på noe inne arv? Ta kontakt med våre spesialister

Preben Kløvfjell

Spesialist på Arv og Arverett

Pliktdelsarv og hvordan påvirker det særkullsbarn

Pliktdelsarv er en juridisk bestemmelse som sikrer at arvinger får en minimumsarv når en av foreldrene går bort. For særkullsbarn er dette svært viktig, som er barn fra tidligere forhold. I denne artikkelen vil vi se nærmere på hva pliktdelsarv er, hvordan den fungerer, og hvordan den påvirker særkullsbarn.

Hva er særkullsbarn?

Særkullsbarn er barn som en av ektefellene har fra et tidligere forhold. Når en forelder gifter seg på nytt, kan det oppstå utfordringer knyttet til arverettigheter, spesielt når det gjelder fordeling av arv mellom barn fra tidligere forhold og barn fra nåværende forhold.

Pliktdelsarv: Grunnleggende Prinsipper

Pliktdelsarv er en beskyttelsesregel i norsk arverett som sikrer at arvinger, inkludert særkullsbarn, mottar en minimumsandel av arven. Ifølge arveloven skal to tredjedeler av en avdød forelders formue gå til livsarvingene, det vil si barn eller barnebarn. Denne andelen kan ikke testamenteres bort.

Hvordan påvirker pliktdelsarv særkullsbarn?

Særkullsbarn har samme rett til pliktdelsarv som barn fra nåværende ekteskap. Det betyr at de har rett til å motta sin andel av to tredjedeler av arvelaterens formue. Dette sikrer at særkullsbarn ikke blir forbigått til fordel for eventuelle nye barn eller ektefelle.

Fordeling av pliktdelsarv

La oss si at en avdød forelder har tre barn: to fra et tidligere forhold (særkullsbarn) og ett fra det nåværende ekteskapet. Totalt skal to tredjedeler av boet fordeles mellom disse tre barna. Dette betyr at hvert barn har rett til en lik andel av denne to tredjedelsdelen av arven.

Testament og pliktdelsarv

En forelder kan velge å opprette et testament for å regulere fordelingen av den resterende tredjedelen av formuen, som ikke er omfattet av pliktdelsarven. Dette gir en viss fleksibilitet, men det er viktig å huske at pliktdelsarven alltid vil være sikret for livsarvingene.

Hvordan sikre rettferdig fordeling?

For å sikre en rettferdig fordeling av arv til særkullsbarn, er det lurt å opprette et klart og tydelig testament. Dette kan bidra til å unngå konflikter og misforståelser mellom arvingene. Det er også anbefalt å søke juridisk rådgivning for å sikre at alle arverettslige regler blir fulgt.

Oppsummering

Pliktdelsarv er en viktig del av norsk arverett som sikrer at alle barn, inkludert særkullsbarn, får sin rettmessige andel av arven. Ved å forstå hvordan pliktdelsarven fungerer og ta de nødvendige skritt for å sikre en rettferdig fordeling, kan man bidra til å ivareta rettighetene til alle arvinger og unngå unødvendige konflikter.

Har du spørsmål om pliktdelsarv eller trenger juridisk hjelp? Ta kontakt med en av våre advokatet som er spesialist innen arverett, alik at du får den veiledningen du trenger.


Advokater som kan hjelpe deg med Arverett
No data was found
Våre dyktige advokater kan hjelpe deg med alt innen Arverett

Vi har mange dyktige advokater som kan hjelpe deg med din sak. Ta kontakt med oss for en uforpliktende samtale.

Relaterte artikler

No data was found

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få med deg siste nytt i advokat bransjen.