Hva består et skifteoppgjør av?

Skifteoppgjør

For lettere å forstå hvordan de forskjellige reglene virker, og for lettere å forstå helheten i reglene, er det viktig å ha klart for seg at et skifteoppgjør er todelt. Det foregår på to plan og reglene kan være forskjellige. 

Det ene planet gjelder fordeling av verdier i kroner og øre, eller kall det gjerne spørsmålet om hvor mye den enkelte arver. Regler om fordeling av arven rent verdimessig finnes i arveloven.

 

Gjenstander etter arv

Det andre planet er hva som skal gjøres med de enkelte gjenstander. De fleste arvelatere etterlater seg ikke bare en bankbok eller kontanter, men en rekke forskjellige eiendeler, både løsøre og fast eiendom. Selv om vi vet at de tre søsknene skal dele arven etter mor og far i tre, har vi ikke derved løst spørsmålet om hvem som skal overta boligen, eller hva som skal skje med bilen osv. Fordelingen av gjenstander kan ofte skape flere spørsmål enn hvordan verdiene skal fordeles. Regler om hva som skal gjøres med avdødes gjenstander finnes i skifteloven, sammen med de andre reglene om hvordan skifteoppgjøret skal gjennomføres.

 

Skifteloven

I skifteloven finner vi også regler om hva som skal gjøres med avdødes gjeld. Arvingene er også nødt til å forholde seg til den gjelden avdøde etterlot seg. Arvingene blir ikke uten videre ansvarlig for gjelden, men dersom de vil forestå skiftebehandlingen på egen hånd, må minst én av dem overta et personlig ansvar for gjelden.


Advokater som kan hjelpe deg med Arverett
No data was found
Våre dyktige advokater kan hjelpe deg med alt innen Arverett

Vi har mange dyktige advokater som kan hjelpe deg med din sak. Ta kontakt med oss for en uforpliktende samtale.

Relaterte artikler

No data was found

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få med deg siste nytt i advokat bransjen.