Samlivsbrudd

Det er mange spørsmål som kan komme opp ved et samlivsbrudd. Skal vi selge boligen eller skal den ene bli boende og kjøpe ut den andre? Skal vi dele 50/50?

Diskusjoner kan oppstå rundt hvem som har betalt mest på boligen, og hvor mange timer som er investert i oppussing. Hvem beholder sofaen? Og hva gjør vi med hunden? Alle disse spørsmålene, og mange flere, kan bidra til økt konflikt når samlivet skal opphøre.

Samlivsformen som har utviklet seg mest de siste førti årene er samboerskap. Stadig flere velger å leve i ugift samliv. Det finnes mange ulike typer samboere og det kan derfor være vanskelig å definere. Det kan være et ugift par, men det kan også være to eller flere venner. Utfordringen med samboerskap er at det finnes lite som regulerer hva som skjer når samboerskapet skal opphøre.

Gjennom de siste 25 årene har det utviklet seg en god del regler og praksis, men foreløpig er det ingen egen samboerlov. Tanken er at eksisterende lovverk, som for eksempel ekteskapsloven, folketrygdloven og andre, skal tilpasses. Det medfører likevel at mange spørsmål ikke er endelig avklart, og at mye gjøres under egne avtaler, både muntlig og skriftlig. Dette skaper gjerne utfordringer ved et oppgjør.

Ofte kan samboerne være uenige om når samboerskapet egentlig oppsto. Var det når den ene sov hos den andre mer eller mindre hver uke, eller var det når den fikk egen tannbørste på badet, eller var det først når den sa opp leiekontrakten på sin egen bolig?

Mange har ikke gjort en samboeravtale eller samboerkontrakt, som igjen gjør det vanskelig å vite hvem som eier hva og i hvilken andel. Enda mer komplisert kan det bli dersom det er barn med i bilde. Hvordan skal samværet fordeles? Det kan være veldig lurt å få hjelp til oppgjøret. Da unngår man gjerne unødvendig konflikt, at avtaler blir formalisert og at man blir gjort klar over de rettigheter og plikter man har overfor hverandre, eventuelle barn, banken eller andre.

Alle udefinerte momenter ved et samboerskap gjør det vanskelig å regulere, og særlig vanskelig den dagen samboerskapet opphører. Dersom det ikke foreligger en avtale i bunnen blir det desto vanskeligere å løse konfliktene som oppstår.

Det kan være fint å få hjelp til akkurat dette. De aller fleste ønsker å avslutte samboerforholdet på en ryddig måte og med minst mulig konflikt, og nettopp dette kan advokaten hjelpe til med. Vi kjenner praksis og de regelverk som er relevante for deg i din sak, og vi kan bistå deg med å finne en god løsning for dere, og eventuelt små to og firebente.

 

Kontakt oss!

Ta kontakt med oss for en uforpliktende samtale.






Advokater som kan hjelpe deg med Familierett
No data was found
Våre dyktige advokater kan hjelpe deg med alt innen Familierett

Vi har mange dyktige advokater som kan hjelpe deg med din sak. Ta kontakt med oss for en uforpliktende samtale.

Relaterte artikler

No data was found

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få med deg siste nytt i advokat bransjen.