Samboerkontrakt

Skal du flytte sammen med kjæresten? Da kan det være lurt å ha en samboerkontrakt.

En samboerkontrakt eller samboeravtale er en skriftlig avtale mellom dere som skal bo sammen. Den regulerer eierforholdet til det dere bringer inn i samboerskapet, og kan også regulere verdier som senere bringes inn.

Det kan være eierforholdet på boligen eller hunden, og det kan være hvem som eier hvilke møbler og hvilke gjenstander. Den kan være så enkel eller detaljert som man ønsker, men vil bidra til at dere sikrer det som er viktig for dere.

Samboeravtalen bør si noe om hvem som eier hva, og hva som skjer ved endringer. Det kan også regulere hvem som skal dekke hvilke kostnader under samboerforholdet. Kanskje skal den ene betale leie til den andre, eller kanskje skal dere sammen dele leiekostnadene. Hvem som kjøper maten, hvem som betaler strømregningen, og mange andre spørsmål, kan være lurt å få med i avtalen. Det er ikke avgjørende om dere har store eller små verdier.

En samboerkontrakt trenger ikke sette en demper på romantikken. Den kan faktisk bidra til at dere får en enklere relasjon. Mindre å krangle om ettersom det allerede er avklart i avtalen.

Dette bør dere få med i kontrakten:

Eierandel i bolig og fritidseiendom, verdigjenstander og arv, verdiutvikling for eiendom og påkosting, og nye ting som anskaffes. Fordeling av løpende utgifter er også lurt å ha med. Det bør stå noe om hva som skjer ved endringer og hva som skjer dersom en av partene dør. Til slutt er det lurt å lage en plan for hva som skjer ved et brudd, herunder fordeling av gjenstander og midler, og hva man skal gjøre med for eksempel boligen.

Det kan være lurt å lage avtalen i flere eksemplarer. En til hver av samboerne og en til en utenforstående, som partene stoler på. I tillegg er det lurt å oppdatere avtalen én gang per år.

For samboere som ikke har felles barm (eller om venter felles barn) har samboere ingen arverett. Dette kan virke overraskende for mange ettersom det stadig blir mer vanlig for partnere å være ugifte samboere. Derfor kan det også være lurt å sette opp et testamente dersom dere ønsker å ha muligheten til å sitte i uskiftet bo, eller dersom du ønsker at din samboer skal arve etter deg.

 

Kontakt oss!

Vi kan hjelpe deg med å sette opp en samboerkontrakt, og testamentet, og bidra til at dere får den fordelingen dere ønsker, samt sikre deres rettigheter ved brudd eller dødsfall.


Advokater som kan hjelpe deg med Familierett
No data was found
Våre dyktige advokater kan hjelpe deg med alt innen Familierett

Nam dolor nisl, sodales non pulvinar nec, interdum sed felis. Proin in ligula ut urna pulvinar blandit a quis sapien. Nulla dui metus, euismod sed elementum id, euismod quis orci.

Relaterte artikler

No data was found

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få med deg siste nytt i advokat bransjen.