Lurer du på noe innen barnevernssaker? Ta kontakt med en av våre spesialister
Innhold om legalitetsprinsippet
Hva ligger i legalitetsprinsippet
Legalitetsprinsippet innebærer at staten ikke kan gjøre inngrep i borgernes rettsstilling uten hjemmel i lov og er ment å beskytte individene mot statsmakten.
Legalitetsprinsippet er en overordnet rettsregel og prinsipp av Grunnlovs rang som går ut på at offentlige myndighet ikke kan gripe inn, endre eller etablere bindende rettsforhold overfor borgerne, uten å ha hjemmel for dette i formell lov.
Barneverntjenesten
Barneverntjenesten representerer offentlige myndighet.
Barnevernet skal både undersøke og avdekke hvorvidt barn lever under omsorgsbetingelser som begrunner tiltak. Barnevernet har ulike tiltak å benytte seg av når foreldrene ikke makter å skape en tilfredsstillende omsorgssituasjon for barna sine.
Barnevernets system
Som tittelen på loven indikerer, er ikke barnevernet bare en del av hjelpeapparatet, men også en offentlig myndighet med makt til å sette inn meget inngripende tiltak.
Barnevernets tiltakssystem spenner over en skala fra frivillige hjelpetiltak i den ene enden, til tvungne tiltak i den andre. Når barneverntjenesten griper inn i familien er vi i kjernen av legalitetsprinsippet – krav om hjemmel i lov.
Barnevernloven
Barnevernloven, også kjent som lov om barneverntjenester, er en sentral norsk lov som regulerer beskyttelse av barn og unge i Norge. Loven ble vedtatt for å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid. Barnevernloven legger stor vekt på barnets beste, og barnevernstjenesten har myndighet til å iverksette tiltak som omsorgsovertakelse, plassering i fosterhjem eller institusjon ved behov.
Foreldre i barnevernloven
Foreldre og foresatte har også rettigheter og plikter i henhold til loven, som sikrer at de blir involvert i prosessen og at deres synspunkter blir hørt. Barnevernloven er utformet for å tilpasse seg endringer i samfunnet og behovene til sårbare barn, og den spiller en avgjørende rolle i norsk lov og praksis for å ivareta barns velferd og rettigheter.
Legalitetsprinsippet
Legalitetsprinsippet har i barnevernsretten betydning i to sammenhenger:
For det første vil legalitetsprinsippet være en skranke for barneverntjenesten sin utøvelse av myndighet uten hjemmel i lov. Barneverntjenesten kan ikke treffe beslutninger eller vedtak uten at dette er hjemlet i lov. Dersom vedtaket ikke er i samsvar med lovhjemmelen vil vedtaket være ugyldig. Barneverntjenesten mangler i så fall materiell kompetanse.
Tolkningsprinsipp
For det andre vil legalitetsprinsippet ha betydning som et tolkningsprinsipp. Som tolkningsprinsipp innebærer legalitetsprinsippet at barnevernlovens lovhjemler om inngripen må tolkes med forsiktighet. Man bør være meget varsom med å legge inngrepshjemmelen på strekk gjennom utvidende tolkninger.