Forskjellen på foreldreansvar og fast bosted / delt fast bosted

Trygve Tveter fra Tveter og Kløvfjell Advokatfirma

Lurer du på noe om dine rettigheter til foreldreansvar? Ta kontakt med en av våre spesialister

Trygve Tveter

Spesialist på Barnerett

Innhold om forskjellen på foreldreansvar og fast bosted/delt fast bosted

Barnefordeling og bosted

I barnefordelingssaker blandes ofte begrepene foreldreansvar og daglig omsorg. Foreldreansvar innebærer å ha ansvar for oppdragelsen, noe som også gir rett til å være med og bestemme over barnet i personlige forhold, samt ha rett til informasjon om barnet.

Omsorg

Daglig omsorg, eller fast bosted har den av foreldrene som barnet bor fast hos, slik at den andre forelder da normalt vil ha samværsrett. Normalt vil både den som har daglig omsorg og den som har samværsrett, ha foreldreansvar i fellesskap.

Rettspraksis i barnefordelingssaker viser at det skal det mye til for at den ene forelder blir fradømt foreldreansvaret, dvs. slik at vedkommende ikke får være med på personlige beslutninger om eget barn. De aller fleste foreldre vil således ha felles foreldreansvar.

Kan familievernkontoret bestemme samvær?

Familievernkontoret kan ikke bestemme samvær, men de kan bistå med mekling og rådgivning for å hjelpe foreldrene til å komme til enighet om samværsordningen. Dersom foreldrene ikke blir enige, kan saken bringes inn for domstolene, som deretter vil avgjøre hva som er barnets beste.

Bostedsmyndigheten:

Den av foreldrene barnet bor fast hos kan likevel alene avgjøre større avgjørelser om dagliglivet som flytting i Norge, valg av barnehage, fritidsaktiviteter osv., jf. barneloven § 37:

«Har foreldra sams foreldreansvar, men barnet bur fast saman med berre den eine, kan den andre ikkje setje seg mot at den barnet bur saman med, tek avgjerder som gjeld vesentlege sider av omsuta for barnet, m.a. spørsmålet om barnet skal vere i barnehage, kor i landet barnet skal bu og andre større avgjerder om dagleglivet».

Hvem får barnetrygd ved 50 50?

Når foreldrene har delt fast bosted, deles barnetrygden likt mellom foreldrene, med mindre de avtaler noe annet. Dette betyr at begge foreldrene får en like stor andel av barnetrygden for å dekke barnets behov. Dette er en viktig økonomisk støtte som skal sikre barnets velferd, uavhengig av hvor mye tid det tilbringes hos hver forelder.

Fordel av fast bosted

Den av foreldrene barnet bor fast hos vil derfor ofte vil ha det endelige ordet ved uenighet om personlige beslutninger. Ved konflikt kan retten bare bestemme hvem som skal ha foreldreansvar, fast bosted og samvær.  Retten kan ikke fastsette ved dom at barnet skal hete et bestemt navn eller gå på en bestemt skole, jf. i Rt 1997 s. 1853:

«Rettens kompetanse er i disse tilfelle begrenset til å treffe avgjørelse om foreldreansvar eller daglig omsorg generelt, og ikke om de enkelte spørsmål som foreldreansvaret eller omsorgsretten gir kompetanse til å bestemme i».

Foreldre 

Dersom foreldrene har avtalt delt fast bosted, faller bestemmelsesretten etter barneloven § 37 bort. Loven har da ingen løsning på hvem som bestemmer større avgjørelser om dagliglivet. Delt fast bosted forutsetter derfor at foreldrene klarer å samarbeide om større avgjørelsen i dagliglivet. Delt fast bosted er således ikke anbefalt i saker der det er høyt konfliktnivå.

Nedenfor følger en skjematisk fremstilling av bestemmelsesretten som følger av å ha foreldreansvar, daglig omsorg (den som barnet bor fast hos) og bestemmelsesrett til den av foreldrene som har samvær med barnet.

Hva er forskjellen på fast bosted og delt bosted?

I norsk lovgivning er det viktig å skille mellom fast bosted og delt bosted. Fast bosted refererer til det stedet der barnet har sitt hovedopphold, og hvor barnet er registrert i folkeregisteret. Dette har betydning for blant annet skolekrets og helsetjenester. Delt bosted innebærer at barnet bor tilnærmet like mye hos begge foreldrene, og begge adresser registreres i folkeregisteret.

Kan man registrere delt fast bosted?

Ja, man kan registrere delt fast bosted i folkeregisteret. Dette krever at begge foreldrene er enige om ordningen og melder fra til folkeregisteret. Det er viktig at begge foreldrene samarbeider og kommuniserer godt for å sikre at delt bosted fungerer til barnets beste.

Utdypende om foreldreansvar og fast bosted og samvær:

ForeldreansvarBarnets faste bostedDen som er sammen med barnet
– Personlige forhold– Barnehage– Mat og påkledning
– Vergemål– Flytting innenlands– Leggetider
– Medisinsk behandling– Større avgjørelser om dagliglivet– Venner
– Utstedelse av pass – Følge opp skole
– Valg av type skole – Tilsyn og stell
– Samtykke til adopsjon  
– Navnevalg  
– Samtykke til ekteskapsinngåelse  
– Innmelding i trossamfunn  
– Samtykke til medisinske inngrep  
– Flytting utenlands  
Avgjøres av den som har foreldreansvar. Hvis foreldrene har felles foreldreansvar, tas avgjørelsene i fellesskapAvgjøres av den av foreldrene som barnet bor fast sammen med. Hvis barnet har delt bosted tas avgjørelsene av foreldrene i fellesskap.Avgjøres av den av foreldrene som til enhver tid er sammen med barnet.






Advokater som kan hjelpe deg med Advokat Barnefordeling
No data was found
Våre dyktige advokater kan hjelpe deg med alt innen Advokat Barnefordeling

Vi har mange dyktige advokater som kan hjelpe deg med din sak. Ta kontakt med oss for en uforpliktende samtale.

Relaterte artikler

Barnefordeling – Nyttig å vite i foreldretvist

Samværsnekt – når kan man stanse samvær?

Kan man stanse eller nekte samvær på grunn av korona?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få med deg siste nytt i advokat bransjen.