Lurer du på noe om dine rettigheter rundt foreldreansvar? Ta kontakt med en av våre spesialister
Innhold om foreldreansvar
Innledning om foreldreansvar
Innholdet i foreldreansvaret er todelt.
For det første inneholder foreldreansvaret en plikt for foreldrene til å ta omsorg for barnet (omsorgsplikt). For det andre innebærer foreldreansvaret en rett og plikt til å ta avgjørelser om personlige forhold for barnet, jf. barneloven § 30 første ledd.
Foreldreansvar
Mange foreldre avtaler delt bosted for felles barn ved samlivsbrudd. Et sentralt spørsmål er da om barnet kan ha folkeregistrert adresse hos begge foreldrene. Delt bosted innebærer ikke nødvendigvis at barnet tilbringer like mye tid hos foreldrene. Foreldrene kan avtale delt bosted, men ha en ulik fordeling av antall dager.I denne artikkelen skal vi kort si noe om hvilke momenter domstolene typisk vil vektlegge i barnefordelingssaker. Med barnefordelingssaker mener alle tvister som gjelder foreldreansvar, flytting med barn til utlandet, hvor barnet skal bo fast og samvær.Advokato Slo
free SEO tools
Foreldreansvar
Foreldreansvaret er ikke det samme som å ha den daglige omsorgen for barnet. Barnet kan for eksempel bo fast hos mor, men foreldreansvaret kan likevel være delt mellom mor og far.
Bortsett fra flytting utenlands, jf. barneloven § 40, er beføyelsene som ligger under foreldreansvaret kun angitt i praksis og forarbeider.
Hva betyr det å ha foreldreansvar
Foreldreansvaret betyr i bunn og grunn at du som foreldre har retten, og plikten, til å bestemme over ditt barn når det gjelder personlige avgjørelser og forhold.
Sentrale om myndighetene
Det sentrale innholdet i foreldreansvaret er myndighet til å bestemme over barnets personlige forhold, blant annet vergemål, medisinsk behandling, utstedelse av pass, valg av type skole, samtykke til adopsjon, navnevalg, samtykke til ekteskapsinngåelse, innmelding i trossamfunn, samtykke til medisinske inngrep og flytting utenlands.
Foreldre som har felles foreldreansvar må være enige om disse beslutningene.
Hva skal til for å miste foreldreansvaret?
Foreldreansvar er en juridisk betegnelse i norsk lov som innebærer en rekke rettigheter og plikter overfor et barn. Foreldreansvaret kan fratas en forelder dersom det foreligger alvorlige grunner. Dette kan inkludere tilfeller av grov omsorgssvikt, vold eller overgrep mot barnet, eller dersom forelderen på annen måte er ute av stand til å ivareta barnets beste. Slike saker blir vurdert av domstolene, og det er barnevernstjenesten som ofte initierer slike prosesser.
Samlivsbrudd og barneloven
Området for foreldreansvaret etter samlivsbrudd avgrenses av barneloven § 37 mot større avgjørelser om dagliglivet, herunder om barnet skal gå i barnehage og flytting innenlands, som den av foreldrene barnet bor fast hos treffer.
Etter hvert som barnet blir eldre, jo mer kan barnet bestemme selv, jf. lovens §§31-33. Dette innebærer blant annet at etter at barnet har fylt 15 år kan vedkommende selv avgjøre valg av utdanning, samt valg om å melde seg inn eller ut av en forening.
Kan mor nekte far delt foreldreansvar?
Under norsk lov har begge foreldre vanligvis delt foreldreansvar hvis de er gift, eller hvis de har samtykket til dette ved barnets fødsel. Dersom foreldrene ikke er enige om delt foreldreansvar, kan mor i utgangspunktet ikke ensidig nekte far delt foreldreansvar uten en rettslig kjennelse. Faren kan da gå til retten for å få avgjort spørsmålet, og retten vil da avgjøre hva som er til barnets beste.
Hvilke rettigheter har en far uten foreldreansvar?
En far som ikke har foreldreansvar har fortsatt rettigheter i forhold til barnet. Han har rett til samvær med barnet, og retten kan fastsette en samværsordning dersom foreldrene ikke blir enige. Videre har faren også rett til informasjon om barnets helse, skolegang og andre viktige forhold, selv om han ikke har foreldreansvar. Det er viktig å merke seg at selv om faren ikke har foreldreansvar, kan han fortsatt spille en viktig rolle i barnets liv og utvikling.