Spør advokaten

Har du et juridisk spørsmål? Våre advokater har lang erfaring og jobber spesialisert innenfor ulike fagfelt. Ditt spørsmål vil bli tildelt en advokat som har høy kompetanse innen fagfeltet din problemstilling omhandler.

Tjenesten er gratis og vi besvarer normalt innen to uker. Formuler deg kort og unngå opplysninger som identifiserer deg selv eller andre berørte. Ditt spørsmål vil bli behandlet anonymt og bli publisert anonymt på nettsiden sammen med svaret fra advokaten.

Hva skjer med kjæledyrene ved samlivsbrudd

Samlivsbrudd, Fordeling av dyr
22.05.2020

Spørsmål
Hei, jeg har noe spørsmål angående angående kjæledyr ved samlivsbrudd. Jeg og min tidligere samboer skaffet oss valp sammen for ett år siden. Jeg skrev under på kjøpskontrakten, og er registrert som eier hos NKK. Mitt navn står også på forsikringen til hunden, samt Dyre-ID (chip-registrering).

Vi bodde i en leilighet han eide, og jeg flyttet til en leilighet hvor kjæledyr ikke er tillatt. Derfor bor hunden hos han nå, men jeg ser henne ofte. Jeg skal flytte til en annen del av landet, og vil ha hunden med meg, fordi jeg er eier og kun jeg har juridiske rettigheter (i følge NKK). Har jeg rett til å ta henne med meg? Hvilke rettigheter har jeg, dersom han nekter eller fysisk hindrer meg å ta med hunden?

Svar
Hei, hunder, katter og andre dyr er noe vi setter stort pris på og som man kan få sterke bånd og følelser til. Når det gjelder tvist om hvem som skal overta kjæledyret ved samlivsbrudd, er det viktig å avklare eierforholdet til dyret. Den er eier, har rett til dyret. Dyr står på denne måten i samme rettslige stilling som andre ting og gjenstander som skal fordeles. Dersom det er tvil om eierskap, må dette klarlegges på vanlig måte, der man vil se på hva som er avtalt, hvem har bidratt til anskaffelsen, hva er registrert utad i NKK osv.

I ditt tilfelle, synes det klart at eierskapet er hos deg. Dette betyr også at du har rett til å ta med deg valpen. Det er selvsagt forskjell på å ha rett og få rett. Dersom tidligere samboer hindrer deg i å hente valpen, kan du være tvunget til å få av rettslig avklaring på at du har rett til å få utlevert valpen. Lykke til!


Med hilsen
Robert Voldhuset
Advokat

Spørsmål id: 176
Advokat oslo